- PERSOANE FIZICE
- PERSOANE JURIDICE
Asigurari de garantii

Produsele S.A.- R. LIG INSURANCE SA de asigurari de garantii sunt reprezentate de garantiile asigurative de Participare la licitatie, Buna executie, Returnare avans, Intretinere si Buna conduita, pe care societatea le promoveaza cu precadere, pornind de la contextul economic actual si intr-un cadru legislativ (HG 834/2009) care, incepand cu anul 2009, permite operatorilor economici constituirea garanțiilor eligile pentru depunerea ofertelor, încheierea și derularea contractelor de achiziție publica sub forma politei de asigurare.
Acestea se adreseaza in principal societăților comerciale care doresc sa participe la proceduri de achiziție publică, dar și persoanelor juridice care stabilesc relații contractuale cu Instituții Publice sau cu entități care, deși nu sunt autorități contractante, sunt obligate conform legii să deruleze procedura de achiziție publică. Achizițiile publice implică constituirea de garanții privind îndeplinirea obligațiilor contractuale ce constau în execuție de lucrări publice, furnizarea de produse și servicii (lucrări de construcție, achiziții de bunuri, furnizare de servicii IT, consultanță în management, turism, etc).
Politele de asigurare de garantii se constituie ca o alternativa a Scrisorilor de Garantii Bancare, acestea putand fi oferite societăților comerciale care se încadrează în criteriile de subscriere ale S.A.- R. LIG INSURANCE SA si prezinta o serie de avantaje majore pentru client , precum:
- Gestionarea mai eficienta a resurselor financiare prin evitarea blocarii unor sume mari pentru emiterea Scrisorilor de garantie bancara, costurile unei asigurari de garantie fiind mai reduse.
- În cazul Scrisorilor de Garantie Bancara plata se face la cererea beneficiarului necondiționat, banca nesolicitând nici o dovadă a încălcării unei obligații, pe când în cazul Bond-urilor, plata este condiționată de dovedirea producerii unui caz de culpă, a neîndeplinirii de către contractant a unei obligațiuni stipulate în contract;
- In cazul constituirii SGB-urilor, aceasta presupune garanții colaterale de minimum 100% pe toată perioada contractului (cash colateral 100%, linii de credit și garanții materiale de 120-150%), ceea ce duce la acumularea unui cost ridicat al contractantului/asiguratului. În cazul polițelor de asigurare, garanțiile colaterale solicitate de garantor sunt în funcție de tipul garanțiilor oferite, de solvabilitatea executantului și de condițiile de garantare, între 25% si 100%,.